maandag 5 september 2016

Info kern start

In kern start maakt uw kind kennis met klasgenootjes, het lokaal, de juf/meester, de regels in de klas enzovoorts. Het thema van de kern is: ‘Jij en ik’. Uw kind maakt via het verhaal bij deze kern ook kennis met opa, zijn kleindochter Kim en haar vriendje Sim, die wonen op het Puddingboomplein. Kim heeft in dit verhaal net de ‘i’ geleerd en doet een wedstrijdje met opa en Sim wie deze letter het vaakst in de omgeving ziet.

Wat leert uw kind in kern start?
De kinderen leren de komende twee weken de letters: i, k, m, s, en ze leren met die letters korte woordjes te maken en die te lezen, zoals: ik, kim en mis. Daarnaast leren ze onder meer het verschil tussen leesletters en schrijfletters, de betekenis van nieuwe woorden, samen een verhaal lezen en praten over een verhaal, regels voor het voeren van een gesprek en afspraken die gelden bij zelfstandig werken.
In kern start beginnen we ook met de groei van de letterboom. Uw kind krijgt het eerste deel van de letterboom mee. Dit is een kleurplaat waarop te zien is hoe opa het verhaal over de letter ‘i’ voorleest aan Kim en Sim. Wie goed kijkt, ziet dat de letter ‘i’ een aantal keren verstopt zit in de kleurplaat. Deze kleurplaat is de onderkant van de stam van de letterboom. Aan het eind van kern start krijgen de kinderen deel twee van de letterboom mee naar huis. Hierop staan de letters die de kinderen hebben geleerd.
Het komende halfjaar krijgt uw kind aan het eind van elke kern een kleurplaat mee naar huis die deel uitmaakt van een letterboom. Uw kind kan aan de hand van de plaat telkens vertellen wat het heeft geleerd. De groei van de boom symboliseert de groei van de letterkennis van uw kind.  Na kern 6 zijn alle letters aangeleerd en zal de boom helemaal ‘volgroeid’ zijn. Rechtsboven aan de kleurplaat ziet u hoe de letterboom eruit gaat zien als hij volledig  is. Ik hoop dat u thuis een mooi plaatsje voor de boom uitkiest!

Tips en informatie op /www.veiliglerenlezen.be, Voor ouders, kim-versie
veiliglerenlezen.be heeft een rubriek speciaal voor ouders, met informatie over het taal- en leesonderwijs in leerjaar 1. U vindt daar ook tips voor spelletjes en (voor)leesboeken.


Veel plezier alvast en  graag tot ziens op de infoavond! 
Wie dinsdag niet kan komen, krijgt woensdag een infobundeltje mee met allerlei informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen