vrijdag 2 februari 2018

Tips voor het oefenen met lezen

* Het allerbelangrijkste is leeskilometers maken. Lezen, lezen en nog eens lezen. Daardoor ontwikkelt zich het leestempo en de woordherkenning.

* Oefenen de leesmap dagelijks. Daarin staan wisselrijtjes waardoor de kinderen woorden leren lezen van spellend naar vlot lezen. buis-buik-buil.

* Lezen van teksten in boeken. Hierbij ook aandacht voor het begrijpende stuk. Waar gaat het verhaal over, hoe denk je dat het afloopt, wat is er gebeurd, ... Door vaker een verhaal te lezen gaan kinderen ook de woorden sneller herkennen en dus vlotter lezen. Bij het lezen van teksten lezen de kinderen ook in een context. De bib heeft heel veel aangepaste boekjes en ook de boekjes van de klasbib zijn aangepast.

* Daarnaast is het flitsen van letters en woorden belangrijk. Flitsen is het kort laten zien van een letter (1-2 sec.) of woord (4-5 sec.) en deze moeten de kinderen dan lezen. Wederom, vaker flitsen zorgt voor een hoger tempo. De flitskaartjes zitten in het woord- en letterdoosje in de boekentas
Wijs uw kind op de gelezen fouten. Dit kan zijn door te zeggen ‘kijk nog eens goed’, maar u kunt ook afspreken om bijv. de hand van uw kind aan te tikken als er een foutje wordt gelezen. Hierdoor gaan kinderen ook kritisch lezen en kunt u letten op radend of slordig lezen.

* Maar bovenal…. Plezier in het lezen! Liever iedere dag 5 a 10 minuten dan twee keer in de week een uur. Wissel het lezen af, maar laat ze zoveel mogelijk zelf lezen. Of kies er voor om de tekst voor te lezen maar maak hierin de foutjes die uw kind moet ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten