zaterdag 24 maart 2018

Op vraag ... het recept van de koekjes

Ingrediënten:
200 g fijne suiker
200 g boter (genre solo)
400 g bloem (niet zelfrijzend)
1 ei
een flesje vanille-extract
snuifje zout

Werkwijze:
De boter zacht laten worden ( Evt even in de magnetron zetten maar beter is gewoon een paar uurtjes uit de koelkast.)
De boter met de suiker mixen, ongeveer 5 tot 7 minuten. Vanille bijdoen en snuifje zout.
Het ei bijvoegen en weer mixen, daarna de bloem toevoegen.
Nu kan je het beter kneden met de handen.
Het deeg uit de kom halen en inpakken in folie, minstens een uur in de koelkast laten rusten.
Uitrollen tot ongeveer 4 a 6 mm. Vormpjes uitsteken.
Koekjes van dezelfde grootte bij elkaar in de oven.
Zo'n 10 tot 13 minuutjes bakken in de oven op 180° C ° niveau 3 (Dat kan van oven tot oven verschillen. Je moet dat een beetje ondervinden.) tot de randjes goudbruin zijn.
Je legt ze dan met een spateltje voorzichtig op zo een draadrooster voor taarten. De koekjes zijn dan nog erg zacht maar dat hoort zo ( als je er stokjes wil insteken is het nu het moment) dat verdwijnt met het koud worden.

Nog enkele tips:Je moet de boter goed met de suiker laten romig worden. Dan smelt de suiker al als het ware. Kleine korreltjessuiker nemen. Koekjes worden hard of zacht door de suiker die vocht uit de omgeving opneemt.
Koekjes volledig afgesloten in een doos worden weer te zacht omdat de condens daar rondwaart en de suikerkristallen die opnemen, wat resulteert in een zachter koekje.
Je mag de koekjes dus niet luchtdicht verpakken, dan worden ze zacht en muffig.

1 opmerking: